Edukacije "Priprema za samozapošljavanje" i "Poduzetništvo u poljoprivredi"

Tijekom siječnja i veljače 2014. godine u sklopu projekta "Indigo Green" kojeg je nositelj Razvojna agencija Sjever - DAN d.o.o., namijenjenog dugotrajno nezaposlenim osobama i osobama s invaliditetom, održano je više edukacija iz područja Priprema za samozapošljavanje i Poduzetništva u poljoprivredi. Područje Priprema za samozapošljavanje, koje je održala Asja Lajtman Bosilj obrađeno je kroz teme: Komunikacija kao temelj odnosa, Prodajne vještine i Organizacijske vještine.

Irma Dračić održala je edukacije Poduzetništva u poljoprivredi razrađene kroz teme: Poslovna kompetencija poduzetnika, Ja poduzetnik, Različiti oblici registriranja djelatnosti – prednosti i nedostaci te Poslovno planiranje.

Samim edukacijama prisustvovalo je više od dvadesetak polaznika organiziranih u dvije grupe radi mogućnosti bolje interakcije. Sudionici su vrlo aktivno sudjelovali na edukacijama, u praktičnim individualnim i grupnim zadacima i kroz velik broj pitanja pokazali interes kako za obrađene teme tako i za mnoga druga područja iz privatnog i poslovnog svijeta. Polaznicima je također omogućeno i individualno savjetovanje s konzultanticama sukladno njihovim potrebama i interesima.

Zabilježeno je iznadprosječno zanimanje kako za pitanja u vezi otvaranja vlastitih tvrtki, obrta ili samostalnih djelatnosti tako i interes o tome kao privući kupce, kao prodajno prezentirati svoje proizvode, kako pojačati samopouzdanje u prodaji, kako uvjerljivo argumentirati i dr. Sudionici s invaliditetom također su unutar svojih mogućnosti aktivno sudjelovali u edukacijama. Veseli što mnogi sudionici imaju zaista dobre ideje vezane kako uz poljoprivrednu proizvodnju tako i uz neke druge djelatnosti koje se mogu samostalno obavljati. Ipak, generalni zaključak je da im je potrebna podrška kako u osnaživanju tako i u stjecanju neophodnih znanja za prve samostalne korake u poduzetništvo koju im vrlo praktično nastoji osigurati ovaj zanimljiv EU projekt.